Allt fler barn bör bära reflexer

En liten reflex kan göra en sådan enorm skillnad. Ja, skillnad på liv och död. Det är viktigt att allt fler barn tar som självklarhet att bära reflex samt att vuxna tar sitt ansvar och visar att det är något tufft och viktigt.

535735-colorful-multi-color-seamless-square-tiles (1)Både barn och vuxna tar skada av bilar om de blir påkörda. Men skillnaden mellan barn och vuxna är att vuxna har större koll på sin omgivning medan barn mer går in i sin egen värld och enklare råkar ut för att sätta sig i situationer som kan vara mycket skadliga. Att då inte bära reflex när det är mörk gör att barn hamnar i en annan riskgrupp än vuxna. Mycket finns att göra: man kan visa upp det vackra med reflexen att den ger ifrån sig ljus och kan vara en trygghet för barnet. Vi har tidigare skrivit om hur man inreder ett barnrum och kanske bör man där infoga självlysande stjärnor i taket som barnet sedan kan koppla till reflexen.

Trafikverket om reflexer

När det kommer till reflexen kan man maximera så den syns och om detta säger Trafikverket följande: Man bör sätta reflexen långt ner på byxor eller arm då där kommer reflexen att röra sig mer och man blir då mer synlig. Sedan är det bra att med några eller något års mellanrum byta ut sin reflex då dess livslängd inte är oändlig. Man kontrollerar genom att hänga upp en gammal och en ny reflex i ögonhöjd, lys på de båda från ungefär 4 meter och om den gamla är märkbart sämre så är det god tid att byta ut den.

Det finns många fina reflexer man kan fästa på sina kläder och om barnet är tveksam är det viktigt att föräldern föregår med gott föredöme då barn tar efter.