Årets Tomte-VM

Vill du göra dina barn extra glada till denna jul? Då kan det vara en idé att vara med och tävla i årets Tomte-VM. Och ja, ni läste rätt. 

Tomte VM, eller Santa Winter Games som det även kallas, tog sin form under början av 90-talet. Tävlingen innebär att 10 tomtar som har valts ut av flera sökande deltar i flera olika sporter som gör att de blir årets tomte. Tävlingen genomfördes i Gällivare den 22 november detta år och det tomtarna tävlade i var slädåkning, skidåkning, kälke, grötätartävling, mekanisk ren och julklappstapling. Spännande? Utan tvekan. Mer om hur tävlingen gick och annat som kan vara intressant hittar ni i detta inslag från Sveriges Radio.

Ordna en lokal tomtetävling

Detta är någonting som även kan vara roligt att göra lokalt, eftersom det krävs lite ansträngning att lyckas ta sig till VM, dessutom är ju tävlingen redan avgjord. Men att ha en egen tomtetävling i området kan vara en väldigt kul aktivitet för både vuxna och barn när julen närmar sig. Ett bra förslag är att ha deltävlingar första, andra och tredje advent för att den fjärde advent ha finalen. Det man då behöver är så klart bra tomtekläder, gärna ett ordentligt odlat skägg (lösskägg är självklart också accepterat), en lykta och en rulle att skriva ner önskningar på. Det här kan också vara det som gör att man inte behöver göra av med ännu mer pengar under julen. Det är nämligen ganska dyrt att hyra tomte på julen (källa), men med en tomtetävling där vinnartomten sedan klär ut sig och är tomte för hela kvarteret kan vara en mycket god idé. tomtenisse skidor prydnad

  • Tomtefakta:
    Det är intressant det här med tomtar och hur det verkligen har blivit mittpunkten för julen. Vet ni hur jultomten ens kom till? Många hävdar att tomten kommer från en biskop på 300-talet som helgonförklarades tack vare sin kristna givmildhet. Till Sverige kom jultomten på 1800-talet, och han blev då en blandning av hustomten i den gamla svenska folktron och den amerikanska tomten som är mer lik nutidens tomte.