Astrid Lindgren

Många härliga figurer minns man från sin barndomstid, och alla de berättelser och sagor som en förälder och andra vuxna läste för en. Det var en härlig tid, då det största bekymret man hade var om sagan skulle sluta bra eller inte. Och den slutade ju alltid bra, vilket nog var tur – för hur hade man annars mått som litet barn?

De mest kända (och antagligen mest omtyckta?) figurerna måste nog vara de som vår fantastiska författare Astrid Lindgren tagit fram. Emil i Lönneberga, Lotta på Bråkmakargatan, Pippi Långstrump, Rasmus på Luffen och många, många fler. Dessa figurer har ju en speciell plats i det Svenska hjärtat, och trots att det är XX år sedan Astrid Lindgren dog, är hennes figurer fortfarande vid liv. Numera finns det ju också ställen at gå till, för att minnas och möta dessa på nytt – Junibacken i Stockholm är dessa med full fokus på just karaktärer och figurer skapade av Astrid Lindgren. Det är helt klart värt ett besök och på http://www.junibacken.se/ kan man hitta mer information om hur man tar sig dit, vad det kostar och vad man kan göra under sitt besök.

För den som är intresserad av just Astrid Lindgren, hennes liv, och hennes historer har det nu också kommit glädjande nyheter om att hennes liv ska bli till film. Så här skriver Svenska Dagbladet om den kommande filmen:

Filmen ”Astrid” kommer framför allt att skildra författarens ungdomsår, då Astrid Lindgren blev gravid och lämnade Sverige för att föda sonen Lasse i Köpenhamn. Manuset till filmen skriver Pernille Fischer Christensen tillsammans med maken Kim Fupz Aakeson.