Bröllopet lika viktigt

2843557-row-of-books-and-headphones-audiobooks-concept

Olika typer av presenter

I tidigare fall har vi diskuterat om vad du exempelvis kan köpa för bra doppresent. Med den första presenten till någon i detta livet kan det vara svårt att veta vad exakt man ska köpa eller ge bort. Det brukar bli något fint, något vitt, för att visa på oskuldsfullheten, eller kanske någon fin tallrik eller vas till mamma och pappa.

Idag ska vi gå in på en annan typ av present, den är minst lika rolig och trivsam men den kännetecknar något helt annat. Om så, kanske inte är helt främmande för dopet. Det är bröllopet. En present av det slaget kan ses som ganska ordentlig och stor och man vill därför inte bara ge vad som helst.

Presenter nu och då

En studie som Nordea har gjort visar på att kostnaden på en present varierar på vem det är presenten ges till samt vilken typ av släktskap eller vänskap man har. Men generellt gäller det ungefär 600 kronor för en present till en kompis, medans en gåva på ungefär 6000 kronor till ditt eget barn. Att ge pengar, enligt folkvettsexperten Magdalena Ribbing är egentligen aldrig okej i Sverige men man kan ge undantag för sina egna bar framförallt, men även för bröllop. I många andra länder så ska man ge en vissa summa pengar till paret när man anländer till festen. Det ska även uppgå till en viss del av sin årslön, just för att fester är väldigt dyra, och paret själva ska inte behöva stå för kalaset själva.

Därför har prins William av England och hans fru Kate Middleton bestämt sig för att låta sina gäster och vänner ge pengar till välgörenhet istället. De båda tycker att det är en bättre present och de har ordnat med en hemsida där man kan gå in och kolla på lite olika organisationer.