En populär 50-åring

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om hur svårt det ibland kan vara att hitta rätt doppresent, hur det kan orsaka ångest och stress. Idag skriver vi istället om en väldigt populär björn, som många har en relation till och tycker olika om, nämligen världens starkaste björn; Bamse.

björn2I en artikel i Expressen kan vi läsa att den snart femtioåriga sagan om världens starkaste björn, Bamse, kanske också är en av världens mest lönsamma. Idag mer framgångsrik än någonsin. Det är nämligen så att Bamse kunde man först läsa om i små seriestrippar i veckotidningen Allers och sedermera som serietidning från och med 1973. Genom åren har persongalleriet vartefter utökats och växt, med allt från vargkusiner, förtappade sorkar med dollartecken för ögonen till Bamses fyra barn med olika styrkor och svagheter där kanske Nallemaja lyser som starkast.

Det var Rune Andréasson som skapade serien Bamse – världens starkaste björn. Innan dess skrev och ritade han allt från Brum, till Pellefant och Tuff & Tuss samt en tidning som hette Teddy – världens starkaste björn. År 1966 producerades hela fyra filmer i svartvitt med Bamse, som sedan blev en serietidning, och en riktigt populär sådan dessutom. Från 1983 och framåt använde sig Andreasson av sin spöktecknare emellanåt och 1990 pensionerade han sig helt från tidnings- och filmproduktion och började istället att skriva och måla nya bilderböcker med figurerna i Bamse.

Många identifierar sig med Bamse och hans filosofi

Ja många är det som har läst om denna starka och snälla, omtänksamma björn med starkt rättspatos och det är inte bara de som kallar sig för socialister som dras till Bamse, det är även högerpolitiker som Carl Bildt och Bo Lundgren men till och med Jimmie Åkesson. Ja alla verkar väl överens om den trevliga stämning och det viktiga budskap som Bamse som serie sprider, men alla ser sedan olika på hur detta i verkligheten ska levas efter och läras ut, vilket gör Bamse till ett fenomen som korsar alla gränser.

Många av karaktärerna i Bamse är också döpta efter olika personer och släktingar i närhet till författaren och skaparen, Rune Andreassen, som efter hans fru, hans barn, hans mamma och pappa samt andra närstående.