Gör rätt med clownfisk som i Hitta Nemo

När Disney och Pixars klassiska animerade film Hitta Nemo kom ut 2003 ledde det till att det blev mycket mer populärt att skaffa akvariefiskar. Särskilt populära blev ju clownfiskar – som är samma orangea fiskart med vita och svarta vågiga ränder som Nemo och hans pappa Marvin i filmen. Men det finns några saker som du måste tänka på när du ska skaffa en clownfisk.

En sak som få tänker på när det gäller fiskars mående är belysningen av akvariet, men det är viktigt, så se till att skaffa rätt belysning – du kan hitta bra alternativ på akvarieimporten.se/tillbehor/akvariebelysning från Akvarieimporten. Det är nämligen så att fel sorts lampor kan störa clownfiskarna, och Sveriges Radio skriver om australiska forskare som undersökte saken:

Hälften av de studerade fiskarna vistas i akvarier med belysning som efterliknade ljusföroreningarna i kustnära områden”, vilket kan ha ”betydande negativ påverkan.

Annat du måste tänka på

Det är väldigt viktigt att du låter dina clownfiskar ha rätt vatten i sitt akvarium – och det inkluderar såväl pH-värde och salthalt, som temperatur och vattenkvalitet. I det vilda tar clownfiskar skydd i anemoner, men clownfiskarna som du köper till ditt akvarium klarar sig även utan dem. När du köper clownfisk så bör du också tänka på att kolla var den kommer från – de flesta clownfiskar som säljs till akvarium numera är odlade och mår bra i akvariet, men om den är fångad i naturen kan den vara stressad och behöva en vecka till att vänja sig vid akvariet.