När våren gör sitt intåg brukar studsmattorna tas fram på villatomterna. Att hoppa studsmatta är något som de flesta barn och många vuxna uppskattar och tycker är roligt. Studsmattan ger både rörelseglädje, konditionsträning och koordinationsträning. Men den kan också ge upphov till skador, och för att förebygga detta finns det några saker som kan vara bra att tänka på.
Vanliga skador vid studsmattehoppning är stukningar och frakturer, främst i handleder och fotleder. Misslyckade volter kan ge nackskador. Det är vanligast att råka ut för skador i samband med studsmattehoppning i åldern 5–10 år. För att förebygga skador är det viktigt med säker studsmatta att den står stabilt på jämn, plan mark och att det finns ett rejält vadderat skydd kring fjädrarna. Att ha ett skyddsnät runt studsmattan är också viktigt för att undvika att man flyger av. Har man småbarn kan det vara bra att ha ett skyddsnät ända ned till marken för att hindra dem från att befinna sig under studsmattan när äldre syskon hoppar.
Regler och tips
Några regler som kan vara bra att ha är att inte hoppa med skor, vara en eller max två personer på studsmattan i taget, inte ha några föremål på studsmattan och att det måste finnas en vuxen hemma som kan ha lite uppsikt när studsmattan används.
Ett tips för en ökad säkerhet kring studsmattehoppandet är att låta barnen få lära sig om hur man hoppar säkert av en professionell instruktör eller i till exempel en gymnastikförening. Om barnet vill lära sig att göra volter är det extra viktigt att det får lära sig av någon som är kunnig. Man kan också lära sig hur man ska hoppa för att inte få ont av att ha belastat kroppen fel.