Så hög ska veckopengen vara

Att vi föräldrar skämmer bort våra barn är ingen nyhet, men det är aldrig bra att vara för generös, likaså som att inte vara för snål – så när det blir dags att ge veckopeng: hur mycket ska barnet då få? Det tänkte vi tipsa om idag.

ekonomi pengar lån skuld spara spargrisAtt våra barn skäms bort redan från födseln är dopceremonin och alla doppresenter från släkt och vänner ett tydligt exempel på. Men barn blir också vuxna och mer ansvarisfulla för var dag som går, och detta är något som kan främjas genom att successivt ge barnet mer ansvar – och det kan man enkelt göra genom att ge dem visst ansvar över sin egen ekonomi genom att börja ge vecko- eller månadspeng. Så hur ska man då veta vilket belopp som är rimligt till vilken ålder? Det har Aftonbladet svaret på, eller i alla fall vilka belopp som är vanligast:

7-9 år: upp till 1-20 kronor i veckan eller 100 kronor i månaden
10-12 år: upp till 50 kronor i veckan eller 100 kronor i månade
13-15 år: upp till 100 kronor i veckan eller 450-500 kronor i månaden
16 år: upp till 120 kronor i veckan eller 1 000 kronor i månaden (vilket är barnbidraget som ges direkt till tonåringen)

Men det är inte bara själva beloppet som är viktigt när det kommer till att dela ut veckopengen, det handlar också om att lära barnen att förstå värdet av pengar. Och det är inte världens lättaste uppgift alla gånger, men som tur är finns flertalet sajter online som föräldrar kan ta hjälp av eller rent av introducera sina barn för, för att lära dem just ekonomi och hur man ska tänka kring den – i alla fall lite äldre barn, något som man förr lärde sig i skolan: