Skapa familjeband med hjälp av smycken

Att visa att man hör ihop som familj är viktigt. Idag väljer många att göra det genom tatueringar eller smycken: vackra symboler för att visa gemenskap och kärlek.

www.familjesmycken.se är ett företag som specialiserat sig på just vackra smycken för att visa familjebanden. Här hittar du handgjorda smycken som tillverkas i äkta silver, som passar för alla tillfällen i livet. Både män och kvinnor kan bära smyckena och uttrycka sin värme och kärlek. För vem vill inte visa upp affektionen och familjebanden? Att höra ihop är något vackert, liksom de högtider i livet då firar och uttrycker detta. Födelsedagar, namngivningar, dop och bröllop är alla sådana vackra stunder som kan förevigas med att smycke, och bli ett minne för livet. Du kan vara med och utforma smyckets design och få något vackert och stilrent som du vill bära varje dag resten av livet, som en ring eller ett halsband. Kanske vill alla i familjen ha likadana smycken för att visa att ni hör ihop i en vacker gemenskap, eller kanske vill mamma och pappa ha ett smycke med inskription med alla familjemedlemmars namn? Även små barn kan ha smycken, och det kan bli en vacker present som dopgåva eller vid någon högtidsdag. För den som vill ha ett mer maskulint smycke finns det en särskild serie av herrsmycken i silver, som klassiska manschettknappar eller ett modernt namnhalsband tillverkat i fräckt plexiglas.

Smycken en lång tradition

Att använda sig av smycken för att signalera samhörighet och relationer har en lång tradition i vårt samhälle. Att använda sig av vigselringar har man gjort ända sedan romartidern, även om bruket har förändrats med tiden. Då var det främst kvinnan som bar den ring hon fått av mannen, och idag bär båda parterna de ringar som växlats vid vigseln som ett bevis för den trohetsed man gett varandra. Att vigselringen traditionellt bärs på vänster hands ringfinger är en tradition som går långt tillbaka i tiden. I det forna Egypten ansåg man att det gick en ven från just detta finger rakt till hjärtat, och där fanns också själen. I romarriket kallades venen för Vena Amoris – kärleksvenen. Traditionen att bära förlovningsring dateras troligen till de gamla grekerna. Modet för vigsel- och förlovningsringar växlar, och i vissa kulturer ska de vara släta, i andra är det vanligare att de är dekorerade med stenar. I vissa länder bärs ringen på höger hand. Traditionen och sedvänjorna kan alltså skifta, men syftet är detsamma: att med smycken visa kärlek och gemenskap.

Tatueringar

Det blir allt vanligare att tatuera sig bland människor i alla åldrar, och ofta väljer man motiv som är kopplade till familjen och de nära och kära. Det är vanligt att tatuera in bilder av barnen, eller minnen eller textrader som är kopplade till särskilda händelser. Idag är det allt vanligare att även pappor väljer att hylla sina familjer och föräldraskapet, säger Helene Åkerblom som är tatuerare. Hon gissar att det beror på att män idag är mer engagerade i sina barn. Hon berättar också att pappor ofta väljer att placera sina tatueringar på över- eller underarmen, och att de gärna väljer barnets namn, med eller utan födelsedatum. Det finns många olika sätt att visa kärlek, och vackra symboler i form av bilder och smycken är ett av dem.