Sparkonto till barnens boende

En av de bästa presenterna man kan ge till sitt barn är ett sparkonto där pengarna får växa under uppväxten. När barnet sedan blir vuxet kan hen köpa en helt egen bostad för pengarna.

När man ska köpa en present till ett barn kan man bli lite kluven om vad man egentligen ska köpa. På exempelvis dopet eller den första födelsedagen är barnet ju alldeles för lite för att förstå vad det får i present. Det förstår inte ens att det får presenter från allra början. Därför kan det kännas onödigt att köpa något, men man vill ju heller inte strunta i att fira sitt barn. I det här fallet kan det faktiskt vara riktigt bra att öppna ett sparkonto till barnet, där pengarna till en helt egen bostad exempelvis kan växa.

Minskat sparande

Det kan vara extra viktigt att tänka på att börja spara till barnen, efter att det visat sig att sparandet till barnen har minskat. I Dagens Nyheter kan man läsa om en ny undersökning som visar att föräldrarna sparar nästan en hundralapp mindre nu än vad de gjorde för tre år sedan. Detta trots att många hushåll under den här perioden fått en bättre ekonomi. När DNs privatekonom fick det här beskedet blev hon förvånad att summan hade sjunkit. Hon trodde att summan skulle ha ökat just på grund av att hushållen har en bättre ekonomi. En förklaring till minskningen tror hon är att många tycker att de sparat nog efter ett antal år av sparande. Ett annat skäl kan vara att många faktiskt prioriterar andra saker till familjen än ett sparande.

Bästa spartipsen11447859-blue-and-white-piggy-bank

Är man en utav dem som faktiskt vill lägga lite pengar på ett sparande till barnen, kan detta ge rejäl avkastning. Här kommer några tips för att spara på bästa sätt:

  • Om man vill spara direkt till sitt barn får man öppna ett konto i hens namn och när barnet blir 18 år står hen istället som ägare av sparkontot.
  • Innan man placerar pengarna kan det vara bra att jämföra olika bankers räntor.
  • Att spara hela barnets barnbidrag är det absolut bästa, då det ger en bra summa pengar när barnet blir vuxet.
  • Aktier ger bättre utdelning men ett sparkonto är säkrare och lättare att ha hand om.